11 augustus 2023

Overbruggingshypotheek vaker knelpunt door stijgende rente

Een overbruggings­hypotheek kan een handige oplossing zijn als je een nieuw huis wilt kopen terwijl je oude huis nog niet is verkocht. Je kunt daarbij de overwaarde van je huidige woning gebruiken voor de financiering van je nieuwe woning. Alleen is de rente van overbruggingshypotheken de afgelopen tijd aanzienlijk gestegen en dat heeft grote impact op (toekomstige) huiseigenaren.

 

De rente van overbruggings­hypotheken is, net als de hypotheekrente zelf, de afgelopen tijd flink gestegen. Inmiddels is 5% al ‘gewoon’ terwijl dat vijftien maanden geleden nog niet de helft was. En dan zijn de maandelijkse lasten voor huiseigenaren ineens flink hoger. Dit treft vooral mensen die kozen voor een variabele rente met een rentevaste periode van één jaar.

Als de rentevaste periode verstrijkt kan de rente worden omgezet naar een variabel tarief of opnieuw worden vastgezet voor een bepaalde periode. Het is goed je bewust te zijn van de mogelijke gevolgen. Loopt de verkoop van je oude huis vertraging op, of is je nieuwe woning niet op tijd gereed, dan kunnen er problemen ontstaan. En dat kan best de nodige huishoudens treffen: vorig jaar werden er ruim 72.000 overbruggingen gefinancierd — een kleine kwart daarvan richting nieuwbouw. Hoe dat werkt lees je in het kader.

Dalende huizenprijzen helpen niet mee
Tot midden vorig jaar stegen de huizenprijzen tot record­hoogtes. Sindsdien is er een daling ingezet. Voor het eerst sinds begin 2021 lag de gemiddelde verkoopprijs in mei onder de vier ton, aldus de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Dat is 8,2% lager op jaarbasis. Dat gaat iets harder dan enkele grote banken eerder verwachtten. ABN Amro gaat nu voor 2023 tot en met het eerste kwartaal volgend jaar uit van min tien procent. Maar voorspellen blijft lastig.

Houd dus in ieder geval rekening met een mogelijke daling in de huizenprijzen. Als de verkoop van je huis over enkele maanden bijvoorbeeld € 40.000 minder oplevert dan waar je nu vanuit gaat, bestaat het risico dat je niet genoeg overhoudt om het overbruggings­krediet volledig af te lossen. In dat geval zou je het resterende bedrag moeten aflossen met spaargeld of een extra hypotheek op je nieuwe huis. Maar daarvoor moet dan wel voldoende inkomen beschikbaar zijn.

Maatregelen bij problemen
Om te voorkomen dat je financieel klem komt te zitten tijdens een periode van dubbele maandlasten, zijn er enkele mogelijkheden die maandlasten te verlagen. Je kunt bijvoorbeeld een deel maandelijks wat opnemen uit je bouwdepot. Ook kun je een voorlopige teruggave aanvragen voor het rentedeel van de overbrugging. Het is belangrijk om een goede inschatting te maken van de te betalen rente — dat voorkomt dat je de fiscus later weer wat moet terugbetalen. Het aanpassen van de hypotheek, zoals het aflossingsvrij maken van een deel, of het verhogen van de gewone hypotheek, kan ook een optie zijn. Voor dit soort kwesties is het raadzaam advies in te winnen bij je hypotheekadviseur.

Als de hypotheek al gepasseerd is bij de notaris kan het soms nodig zijn geld te lenen van familie. Een laatste uitweg kan zijn je huis te verkopen en te gaan huren. Maar dat was natuurlijk nooit je bedoeling en het vinden van een geschikte huurwoning is tegenwoordig ook erg lastig.

Heb je een overbruggings­hypotheek, wees je dan bewust van de stijgende rente en win tijdig financieel advies in. Het nemen van weloverwogen beslissingen en het verkennen van strategieën kan helpen om de impact te minimaliseren en de financiële stabiliteit te waarborgen tijdens een periode van dubbele maandlasten.